Adatszolgáltatás a weboldalon - Mit kell megjeleníteni?

Adatszolgáltatás a weboldalon

Kötelező adatszolgáltatás? ...kérdezik csodálkozva új weboldal tulajdonosok. Milyen adatokat kötelező jogi szabályok alapján megjeleníteni? Kikre vonatkozik? Minden-, honlap adatokkal történő feltöltésénél fel kellene hogy merüljön ez a kérdés. Minden újonnan készített és felújított honlapon meg kell hogy legyen a helye ezen adatoknak. Nézzük a leglényegesebb csomópontjait eme kérdésnek:

Netezőként

Saját jól felfogott érdekében, online vásárlás vagy szolgáltatások online igénybevétele előtt, igenis tessék megnézni a honlapot működtető adatait. Nyilván nem egy gombostű vásárlásánál, de akár hivatalos oldalt is le lehet krédezni a vállalkozás létéről, nem létéről, működőképességéről.

Ez lenne az egyik lényege a jogi szabályozásnak, a netezők szempontjából:

 • a netező tudhassa kivel és mivel áll kapcsolatban, amikor terméket vásárol vagy szolgáltatás kíván igénybevenni.
 • ez az adatszolgáltatás teszi átláthatóvá és ellenőrizhetővé az online szolgáltatást kínáló vagy termékek forgalmazásával foglalkozók körét.

Honlap tulajdonosként

Ha a netezők szeretik tudni kivel kerülnek kapcsolatba egy termék megvásárlásával, szolgáltatás igénybevételével, akkor a weboldal tulajdonosának is fontos feltüntetni az adatait! A weboldal tulajdonosnak alapból fontos a netező, akkor miért is ne adná meg az adatait?! ...többnyire információ hiány miatt nem tüntetik fel a jogilag is kötelező adatokat.

 • ha megadja az adatokat azzal elkerülheti a hivatal számonkérését, büntetését,
 • a netezők nagyobb bizalommal lesznek iránta, jobban növekedhet az online vállalkozás.

Milyen adatokat? - jogi szabályok mit várnak el

Válasz a honlap tulajdonosoknak, akik pontosan szeretnék tudni miről kell az adatszolgáltatás, publikusan, bárhonnét elérhető helyen feltüntetve.

Összességében minden olyan adatot meg kell adnia a weboldal tulajdonosának, amelyek elegendőek őt beazonosítani és ellenőrizni a jogszerűségében. Részletesen:

 • a szolgáltató vállalkozás vagy vállalkozó nevét,
 • székhely, telephely illetve lakcím,
 • elérhetőségét, a kapcsolat felvételét lehetővé tevő adatokat, legfőképpen az email címét,
 • a kötelező nyilvántartásba bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezését, és a szolgáltató nyilvántartásba vételi számát - amennyiben erre kötelezett a szolgáltató, pl Kft vagy Bt. esetében
 • a szolgáltatást vagy forgalmazást engedélyező hatóság megnevezése és elérhetőségi adatai, valamint az engedély száma. Erre akkor van szükség, ha a nyújtott szolgáltatás engedélyköteles
 • adószám - amennyiben a szolgáltató áfa alany,
 • szabályozott szakmáknál minden kötelező elemet meg kell adni, pl kamara ahol kötelező jelleggel nyilvántartásban van, ...
 • tárhelyet biztosító adatai, elérhetősége.

Kikre vonatkozik a jogi szabályozás?

Minden üzleti jelleggű honlapon fel kell tüntetni a hivatalos adatokat. Egy blog, amely nem üzleti célt szolgál, hanem pl egy magánszemély hobbijaként vezetett naplót jelent, rá nem vonatkoznak a törvényi szabályok.

Az adatok hol legyenek a weboldalon?

Nem kell a nyitóoldalon virítania sem az adatoknak sem a hivatkozásnak nem kell központi helyen lennie, nem kell a főmenübe beletenni.

 • elegendő ha pl a láblécből, egy menüpontból elérhető az az oldal, amelyre felvittük a kötelezően megjelenítendő adatokat
 • a főmenübe pl kizárólag a kapcsolat felvételéhez szükséges adatok megjelenítését tartja a szakma szükségesnek: a netező gyorsan és külön keresgélés nélkül tudjon a honlap szolgáltatójával kapcsolatba lépni

Milyen kérdés adódhat még ebben a témában? ...szerintem ezen fentiek voltak a legfontosabbak. Ha Neked vagy Önnek van ezzel kapcsolatban még fontos kérdése, akkor nyugodtan tegye fel, vegye fel velem a kapcsolatot és örömmel tájékoztatom, válaszolok a kérdésekre.

 

Híreink: